Saturday, July 3, 2010

Couple Cara ISLAM



QUESTIONS: 1. Apa hukum couple dalam islam
                            2. Adakah apabila kita couple kita tak 
                                 boleh berjumpa atau berhubung??
  Asma' Zaid July 4 at 11:27am




Bismillah.

Ok...first of all nak tanya, kenapa nak couple? nak ada orang sayang? nak ada orang take care tiap hari? nak ada orang bangunkan subuh? nak ada orang belai2 hati, tangan / anggota lain? nak ada orang belanja keluar jalan2?? (mm ni bukan MAK kita dah bagi ke?? x cukup?)

Ke saje2 nak cabar Allah? Nak Allah murka? Nak rasa azab Allah? Nak rasa duduk dalam neraka? Nak lari dari undang2 TUAN kita? Kalau nak sangat carilah tempat lain yang takde kena mengena dengan Allah, tempat yang bukan Allah penciptanya, buatlah maksiat bila Allah tak tengok, buatlah maksiat tapi jangan makan rezeki Allah, buatlah maksiat bukan dengan anggota yang Allah bagi.

Hukum couple dalam islam adalah halal
kecuali couple sebelum sah akad nikah. Halal sebab Allah kata "manusia diciptakan berpasang2an..." & haram sebab Allah kata "latakrobuzzina" = jangan kamu HAMPIRI zina. nak dekat dgn zina pun Allah xbagi nikan pula berzina.

Syaitan musuh utama kita kan? mm dia ni bijak, akak mmg puji dia. bijak manipulasi / main2kan orang. Dia pusing2 sikit, dunia terasa amat indah. Ni pun Allah dah bagitau dalam quran. Tu sebab rasulullah kata dalam khutbah terakhir sebelum rasulullah wafat... bila kita berpegang pada dua benda dan selamanya kita takkan sesat,itulah al-Quran & as-Sunnah (Quran is undang2, sunnah is contoh perlaksanaan undang2).

Kesimpulannya, C
ouple dalam islam is nikah.fullstop. Oleh tu, soalan kedua jawapannya boleh dan digalakkan berjumpa & berhubung bila dah nikah ^_^

Senangkan islam? Ingat tau
islam membenarkan semuanya kecuali beberapa perkara. Salah satunya couple luar tabiie atau couple sebelum nikah.

Wallahua'lam


Ps/: Sahabat2 any added information/s?

1 comment:

1 ABUBAKAR said...

abis tuh takkanlah jumpa ngan dia pastu kawin terus.. x da ikatan cinta lgsung