Wednesday, September 8, 2010

Islam Itu Indah ^-^: Mandi time~

Islam Itu Indah ^-^: Mandi time~

Mandi time~


To do so we need baldi biru, air n umar mikail :)
Gabung semua sekali akan dapat ni:


video


saksikan ^_^

mikail kept his promise b4 aunt ora enter the toilet. the promise was to finish "bath" after aunt ora is out. he's so sweet!



Monday, September 6, 2010

Keliru~

Ya Allah aku keliru!
bukankah dia tahu perbuatannya tidak soleh?
bukankah dia tahu Allah melarang menghampiri zina?
bukankah dia tahu syaitan melompat gembira melihat perbuatannya?
Ya Allah ampunilah dosa2ku..selamatkanlah aku dari fitnah dunia dan akhirat..jauhkanlah aku
dari menjadi fitnah kepada agamaku..jauhkanlah aku dari terjebak ke lembah hina..
inniakhofullah! ini bukan caranya..Ya Allah jauhkanlah aku dari kemurkaanMu
Ya Allah hanya kepadaMu aku menyembah dan hanya kepadaMu aku mohon pertolongan...aminn *tik2 tik2* 1 message recieved Dengarlah sahabatku sayang,
Allah memujukmu,
at-toyyibat littoyyibin (an-Nur 24:26),
Wanita baik itu dijanjikan untuk lelaki baik & sebaliknya.
Telah tercatat seungkap nama lelaki di loh mafuz untukmu.
Cuma peribadinya ditentukan oleh sejauh mana ketinggian peribadimu.
Jika kau thabat di atas jalan yang diredhai,
insya’allah si dia turut di jalan yang sama.
Lupakanlah segala kegundahan,
teguhkan diri pada cinta Hakiki,
nescaya cinta lelaki soleh turut kau miliki.
Allah loves you my dear.
Senyumlah pada sinar yang menantimu dihadapan..
-23 September 2008-
Subhanallah! Maha Suci Engkau Ya Allah! Segala puji hanya bagiMu Engkau mengetahui yang terbaik untukku Ya Allah..

Warkah terakhir

bismillahirrahmanirrahim


assalamualaikum w.b.t


Warkah ini aku titipkan atas kesedaran bahawa segalanya terletak atas kehendak Allah S.W.T. Aku terjaga dari satu mimpi yang sangat dahsyat dan ia membuatkan air mataku mengalir ketakutan. Mimpi yang bagiku adalah  amaran Allah kerana tidurku berwudu' dan ia berlaku dalam bulan ramadhan.


Terbayang dimindaku surah an-Nur ayat 26 yang pernah dikupas oleh apabila delema ini muncul.


Perempuan2 yang keji untuk lelaki2 yang keji dan lelaki2 yang keji untuk perempuan2 yang keji, sedangkan perempuan2 yang baik untuk lelaki2 yang baik dan lelaki2 yang baik untuk perempuan2 yang baik. Mereka itu bersih dari apa yang dituduhkan orang. Mereka memperoleh ampunan dan rezeki yang mulia.


Aku amat berhati-hati sejak diberitahu ayat ini. "Jangan ada lagi perasaan keji ini, Kau yang akan binasa!" Bertambah tekadku untuk menjaga diriku kerana kutahu akhlaqnya ditentukan melalui akhlaqku. Kupasti dia juga sedang menjaga dirinya. Walaupun aku belum mengetahui siapa yang bakal bergelar suamiku.


Walaupun aku berakhlaq buruk suatu masa dahulu, namun Allah tetap sayang dengan memberiku harapan yang haq:


Dan (juga) orang2 yang apabila mengerjakan perbuatan yang keji atau menzalimi diri sendiri, segera mengingat Allah, lalu memohon ampunan atas dosa2nya, dan siapa (lagi) dapat mengampuni dosa2 selain Allah? Dan mereka tidak meneruskan perbuatan dosa itu, sedang mereka mengetahui.
3:13
7 
Maha Pengasihnya Allah menjemputku pulang semula kepada fitrahku. Aku yakin semua pendosa pasti telah diberikan peluang untuk bertaubat. Namun pilihan ditangan mereka. Mereka diberi kuasa untuk memilih kehidupan mereka di dunia dan di akhirat. Dunia adalah ladang akhirat, barangsiapa yang melakukan tanaman yang baik maka akan mendapat hasil yang baik. Malah Maha Pengasihnya Allah, Dia menambah hasil yang baik berlipat2 kali ganda! Siapalah orang bodoh yang menzalimi diri dan tidak mahu ganjaran2 mulia ini??


Aku sangat mengharapkan rahmat dan ampunan dari Robbku dan aku bertekad untuk mengajak semua yang membaca warkah ini bersama2 menanam tanaman yang baik. Terpulang pada kalian. Tiada paksaan. Cuma ganjaran kebahagiaan di dunia sangat mengiurkan pada pandangan mataku. Tidakkah kalian juga begitu? Apalah guna anak, duit, kenalan fb yang ramai jika sebenarnya kita miskin? Miskin cinta pada Pencipta.




Sesungguhnya Allah membeli dari orang2 mukmin, baik diri maupun harta mereka dengan memberika syurga untuk mereka. Mereka berjihad di jalan Allah; sehingga mereka membunuh atau terbunuh, (sebagai) janji yang benar dari Allah dalam Taurat, Injil dan Al-Quran. Dan siapakah lebih menepati janjinya selain Allah? Maka bergembiralah dengan jual beli yang kamu lalukan itu, dan demikian itulah kemenangan yang agung. 
9:121


Bersama kita kembalikan islam kedalam diri. Tunduklah kepada Allah Pencipta dirimu dan diriku. Kita tidak memiliki apa2 di dunia melainkan pilihan. Semua harta, ilmu, rumah, kereta, malah mata, telinga dan mulut adalah milik mutlak Allah. Kenapa masih mengaku kita punya sedangkan ia bukan milik kita?


Wallahua'lam
27 Ramadhan 1431

Seni & Hiburan dalam Islam


bismillahirrahmanirrahim


Assalamualaikum wbt


Kita sering berjumpa dengan orang-orang yang beranggapan bahawa Islam melarang hiburan dalam kehidupan. Namun, adakah kenyataan ini benar?


Manusia dijadikan di dunia menurut fitrah yang telah ditetapkan oleh Yang Maha Mencipta. Kecenderungan kepada hiburan merupakan salah satu fitrah yang di anugerahkan kepada kita dari Yang Maha Pengasih. Ya terbukti dengan perbuatan kita sejak dari lahir lagi cenderung kepada dodoian ibu. Malah bagi yang muslim lagu pertama yang didengarinya ialah Azan dan Iqomah.


Syeikh Prof. Dr. Yusuf Al-Qardhawi menyatakan dalam bukunya yang bertajuk Seni & Hiburan dalam Islam bahawa barangsiapa yang memperhatikan keadaan kaum muslimin dan merenung realiti kehidupan mereka, nescaya tidak akan menemukan jarak antara seorang muslim yang taat di satu sisi, dengan kebiasaan menikmati alunan suara merdu di sisi yang lain.


          Sesungguhnya telinga seorang muslim pada umumnya telah terikat dengan mendengar sesuatu yang baik, ia menikmati dan merasakannya setiap hari iaitu bacaan al-Quran al-Kariim yang kita dengar dengan tartil (perlahan-lahan), bertajwid dan alunan suara yang merdu dari para Qari yang terbaik, juga melalui suara azan yang menyentuh pendengarannya setiap hari lima kali dengan suara yang indah. Ini merupakan warisan dari kenabian kerana Rasulullah s.a.w. pernah berkata kepada sahabat yang mendapat mimpi tentang azan: “Ajarkanlah azan itu kepada Bilal kerana suara Bilal itu sangat merdu.”


          Suara yang indah itu juga boleh didengari melalui acara-acara keagamaan yang dibacakan di dalamnya nasyid-nasyid yang menarik dengan suara indah sehingga dapat menyentuh hati dan menggetarkan perasaan.


          Selain itu, dapat juga didengari melalui puji-pujian untuk Nabi s.a.w., sebagaimana diwarisikan oleh kaum muslimin ketika mereka mendengar nasyid yang menarik dari anak-anak wanita kaum ansar, sebagai sambutan atas kehadiran Rasulullah s.a.w.


          Pada masa dahulu kaum muslimin juga mencipta berbagai-bagai lagu untuk menghiburkan diri mereka dan untuk menghiasi aktiviti kehidupan mereka terutama mereka yang hidup di kampung-kampung. Kami juga merasakan ketika waktu kecil dan di masa muda. Semuanya merupakan bentuk lagu yang tumbuh dari lingkungan yang sihat, menggambarkan nilai-nilai murni dan tidak menjadi masalah sama sekali.


          Seperti juga nyanyian khusus para pekerja dan buruh yang biasanya berkerja berat mendirikan bangunan dan mereka sama-sama mengangkat beban yang berat kemudian melagukan bersama-sama, “Haila, haila shalli ‘ala Nabi”. Ini mempunyai landasan syar’i dari perbuatan sahabat iaitu ketika mereka mendirikan masjid Nabawi dan memikul batu-batu di bahu mereka sambil bernasyid.


          Demikian kita dapati berkenaan kesenian ini iaitu seni menyanyi ini telah memasuki seluruh kehidupan, bagi yang bersifat agama mahupun dunia, dan manusia pun menerimanya secara naluriah. Mereka tidak mendapati bahawa ajaran agama melarang yang sedemikian itu dan ulama’ mereka pun tidak memandang budaya bangsa ini sebagai suatu alternatif. Bahkan seringkali lagu-lagu itu disertai dengan lirik-lirik yang mengandungi nilai-nilai agama, keimanan dan rohani serta akhlaq yang mulia. Seperti bergabungnya antara jasad dengan ruh, berupa tauhid, zikrullah, doa, selawat kepada Nabi s.a.w dan lainnya.


          Pada nyanyian rakyat semisal ini, saya tidak mendapatkan ajaran Islam mengingkari dan melarangnya kecuali nyanyian-nyanyian yang dicipta untuk tujuan politik, untuk membangkitkan duka lara, untuk melarang orang bersabar dari musibah dan pasrah kepada takdir.


Mengapa ulama’ mutaakhirun bersikap keras dalam masalah lagu?


Para ulama’ mutaakhirun dan kalangan ahli fiqh itu lebih bersikap keras dalam melarang lagu-lagu terutamanya yang disertai dengan alatan musik, daripada ulama’ zaman dahulu adalah kerana beberapa sebab antaranya adalah:

  1. Mengambil sikap hati-hati, bukan mengambil yang lebih mudah
  2. Tertarik dengan hadith dha’if dan palsu
  3. Keadaan lagu-lagu yang sedang mendominasi
  4. Nyanyian yang berbentuk maksiat
  5. Lagu-lagu sufi (zikirullah)
Insya’allah sebab-sebab ini akan dibincangkan dalam penulisan yang seterusnya.


Wallahua’lam

Wednesday, September 1, 2010

Tazkirah di KL^^

bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum wbt



Alhamdulillah last saturday balik rumah babah (sorry cah, tak bagitahu earlier hee~) I'm praying my journey will lead me to something...tambah2 at that time semangat untuk futur sering mengintai. Alhamdulillah sharing dari seorang akh di rumah Pck Yaakob sangat mengesan jiwa. The sharing goes something like this...


First of all akh ni revert to islam masa dia belajar di universiti. Family 'alim' kristian di Sabah. His sharing is fully on puasa and how he feel when ramadhan came. Like other muslin believer he too is waiting on ramadhan to come. There are few things enlighten him when he find out how muslim fast.


He said, the first thing touches him is the joyful face of muslims when we break fast. “Masing2 muka bercahaya & sangat happy berbuka sama2”. Well he notices because in his previous religion they are fasting too but if they gets too hungry they can eat 1/3 of the usual meal. He did not feel the feeling of obedience in fasting. When they break fast it became like the usual dinner. He said that they too have sahur but it is taken lightly by them, differ than in islam, where we were encouraged to sahur. Malah seelok-eloknya melambatkan sahur ^^.. he finds out that sahur is very important when fasting as it refresh our body and let us bare until twilight. Our body when fasting is like a machine. In his work place, in every Syawal they will run the machine without any input so that they could check out the machine condition. If there’s any part should be maintain they will done it right away. Our body is a very complex machine. We have the liver to filter the toxins and all (feel free to google on the miracle of our body~). When fasting our organs will start the maintenance work. I remembered reading about it…with in 30 days our body are refreshing all the ‘machine’ in it. Leading us back to the neutral and ideal body condition. (wonder if it have to do with aidul fitri = kembali kepada fitrah).


Tarawih is also the wonder he finds in Ramadhan. He said when we rukuk & sujud properly we will feel the ruh of solat. He even felt “eh dah habis..?”. His statement did make me thinking. Why are we (born muslim) sometimes forget the ruh of solat? Sedangkan kita lebih dulu belajar solat, we should be pakar in kusyuk sepatutnya kan? This gives me the spirit to find back what I’ve missing in solat. (I was at the kitchen at this time so dengar samar2 je ^_^)


He also shares on the time holy water were judge to be the reason 3 university students kena rasuk. At that time he says, the whole Christian committee were gempar. They were called by the hostel principle to explain the situation. The principle ask on what is holy water, and the head committee said “it’s just air biasa.” At that time he felt something was wrong. Why the head committee does not explain clearly what the holy water is. He said, holy water is plain water added with olive oil and few other halal things (I could not remember the exact ingredient) and dibacakan doa. Just like air yasin. It’s just that the water is not good for muslims because the doa consist of syirik words…praying to Isa alaihissalam as god. He explains, from a research of a scientist in Japan when we said good things to the water, the water particle structure became crystal like particle and shining. But bad words will make the crystal structure break! By learning the Quran we know that all the creation berzikir to Allah in their own way. Therefore, when we said something bad such as syirik words will make them “suffer”. That’s why we can not drink the holy water, not because of the ingredient in it but the prayer said to it. Simple! It’s not the holy water’s fault of the rasuk students though…


The head committee answer make him thinking and he start to open his heart to truly knows about islam. Alhamdulillah in islam all the teachings is logic and acceptable by any thinking brain (ulul albab~). Just that we muslims didn’t set good example to others (taknak riak katanya tapi itu yang menyekat not yet believers untuk jauh dari islam…yup we have an account for their misbelieve about islam when we hide the truth of the deen). Reveal the truth of islam, you will be love by Allah and all His creations. Don’t worry. You are in the right & bright path. Ask others whom knows better if you don’t. Alhamdulillah Allah will show the lights to everyone and it’s up to you and me to choose our path. So, choose carefully. It’s either jahannam or jannah, hell or heaven.


Oh one more thing, the akh I’ve been inspired by, before this he learn pendidikan islam in his school days (back then they can choose to stay in class during PI class or go to the moral class). And he scores A in the subject. (Bonus point for him-he knew the basic of islam before he revert)


May Allah lead us to the light till the Day of Judgment. Amiin


Wallahua’lam


Ps//: I’ve been using my own words in describing the akh’s words…hopefully it'll reaches the points :D