Wednesday, October 20, 2010

Bekalan Kehidupanku~

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَـٰنِ الرَّحِيمِ


Assalamualaikum wbt


Dari Mua'z bin Jabal r.a., Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: "Tidak akan berganjak kaki anak Adam selagi mana dia tidak menjawab akan empat soalan; jasadnya ke mana digunakan, umurnya di mana dihabiskan, dan akan ditanya akan hartanya dari mana ia diperoleh dan ke mana pula dibelanjakan, serta apa yang dilakukan dengan ilmunya." (riwayat al-Tarmidzhi, jld:7, hlm:101, hadis hasan sohih)

Soalan 1: JASADmu ke mana digunakan?
Soalan 2: UMURmu di mana dihabiskan?
Soalan 3: HARTAmu dari mana diperoleh & dibelanjakan?
Soalan 4: Apa yang kau lakukan dengan ILMUmu? 

Empat elemen yang sebenarnya pinjaman dan amanah besar membawa bersama tanggungjawab yang sangat besar! Jika tidak masakan kita akan ditahan sebelum menjawab 4 soalan ni! Jasad, umur, harta & ilmu. Alat penting untuk dimanfaatkan sebaiknya.

Namun, kita tidak perlu risau kerana Allah SWT tidak akan menghukum kita sebelum dibekalkan dengan cara untuk melaksanakan tanggungjawab tersebut. 

Jaga Hubungan dengan Allah

Kita tidak akan mungkin sanggup memikul tanggungan ini dengan lurus tanpa terlebih dahulu melaksanakan tanggungjawab atau hak Allah SWT pad kita. Inilah bekalan terpenting bagi memastikan bahu kita sanggup menanggung beban yang berat ini dengan tenang dan hikmah. 

Untuk itu kita perlu menjaga hubungan dengan Kitabullah. Kita perlukan tadabur Quran, kita perlu taat perintah & syariat di dalamnya untuk menyelusuri kehidupan ini, berhenti dari melakukan larangannya. Undang-undang inilah bekalan yang pertama kita perlukan bagi memastikan kita benar pada landasan yang lurus. Bekalan yang mendokong kelangsungan hubungan dengan Allah SWT. Kata-kataNya bisa dekat dengan kita, nasihatNya sentiasa di hati kita, laranganNya sentiasa menjamin keselamatan kita, kata-kata cintaNya mencakupi segenap ruang lingkup kehidupan kita hingga perasaan dibuai-buai merinduiNya. Menjadikan kita rapat dengan semua yang dekat denganNya, masjid, majlis ilmu, ta'alim, tazkirah dan yang mendekatkan denganNya seperti QIAMULAIL. Al-akh dan al-ukht sepatutnya tidak meninggalkan bekalan yang satu ini kerana qiamulail pernah dijadikan Allah SWT waktu yang wajib untuk bangun dan bersamaNya. Seolahnya solat fardhu adalah 6 waktu!

Akhlaq yang Mulia

Muslim yang mu'min pastinya menjiwai konsep ehsan. Berbuat seperti kita melihat Allah atau sekiranya tidak mampu mengetahui Allah melihat kita. Dengan memahami konsep ini secara fitrahnya kita akan berakhlaq dengan akhlaq islam yang mulia. Muhasabah menjaga dirinya setiap masa dan jalannya adalah dengan akhlaq yang hasan. 

Muslim yang mukmin juga perlu memastikan aqidahnya sohih dan ibadahnya sejahtera agar tidak terpesong dari landasan al-haq. Ya, kita kenal ramai manusia yang baik atau kita sendiri dikenali sebagai muslim yang baik. Namun, baik dipandangan siapakah kita? Allah menberikan banyak amaran dan berita gembira kepada orang-orang yang mendustakan ayat-ayat Allah dengan azab yang keras. Nah, inikah kebaikan yang kita tunjukkan? Walau sebaik manapun manusia di mata manusia, Allah dengan mudah menjadikan amalan kita seperti fatamorgana apabila niat kita berpaksikan selain dari Allah & rasulullah.


wallahua'lam

No comments: